Duduk di rumah, kalau ada gula Melaka atau gula kabung di dapur pasti ramai terbayang nak buat kuih onde-onde buah Melaka. Rasanya itu antara juadah pilihan rakyat Malaysia, mudah dibuat dan sangat enak.
Gula Melaka ini amat sinonim dengan pembuatan kuih tradisional Melayu. Tahukah kita gula Melaka sebenarnya banyak khasiat? Teksturnya yang kasar dan tak mudah larut membuatkan ia menjadi pilihan tepat bagi anda yang ingin tetap sihat.
Antara khasiatnya, baik untuk diet, mempunyai kandungan zat besi, airnya boleh membuatkan anda lebih tenang dan dikatakan boleh membantu jika berlakunya kekejangan atau kesakitan haid.
Ads
Menurut Dr. Suri Roowi di halaman FB, “Gula Melaka asli dikatakan sesuai untuk pesakit diabetes kerana mempunyai indeks GI yang lebih rendah berbanding gula pasir. GI gula Melaka = 34, GI gula pasir = 60-75. Kandungan fruktosa dalam gula Melaka pula 45%. Kandungan kalsium, zat besi dalam gula Melaka asli juga lebih tinggi berbanding gula pasir.”
Jadi apa kata di bulan Ramadan ini, selain daripada buat kuih onde-onde, cuba 4 resipi ini menggunakan gula Melaka sebagai pencuci mulut untuk berbuka puasa.
PUDING ROTI PANDAN GULA MELAKA
Bahan-bahan:
12 keping roti/dipotong
100g mentega/dicairkan
4 biji telur
1 kiub gula Melaka/disagat halus
2 cawan santan pekat
1/1 cawan susu cair
1 sudu teh garam
1 sudu besar pes pandan
Cara membuat:
Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celcius. Pukul telur, gula melaka, garam, santan, susu cair dan pes pandan sehingga adunan kembang. Susun roti di dalam acuan mengikut kreativiti anda. Lalu tuangkan adunan dan pastikan adunan rata di dalam acuan. Seterusnya bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 1 jam atau hingga masak. Boleh dihidangkan dengan sos santan pekat yang dicampur dengan sedikit gula Melaka.
SAGU ROSE GULA MELAKA
Bahan-bahan:
3 cawan sagu/direndam
3 sudu sirap ros
3 sudu gula
½ cawan gula Melaka/parut
1 kotak kecil santan
Sedikit longan
Sedikit cincau/dicencang
Sedikit jagung
Air mencukupi untuk merebus sagu
Cara Membuat:
Ads
Panaskan air sehingga mendidih lalu masukkan sagu, sirap rose, gula dan rebus sehingga masak. Toskan. Kemudian, isikan sagu ke dalam bekas atau botol. Kemudian masukkan cincau, jagung dan longan. Seterusnya masukkan santan dan taburkan gula Melaka. Sejukkan dahulu sebelum dihidang.
CUCUR LEMAK JAGUNG GULA MELAKA
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum/diayak
1 pekat serbuk santan
1 biji telur
11/2 cawan air
½ cawan gula halus
½ cawan gula Melaka parut
1 tin isi jagung manis
Ads
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
Campurkan tepung, serbuk santan, telur, air gula, gula Melaka dan garam sehingga sebati. Tambahkan jagung dan gaul rata. Panaskan minyak dan goreng cucur shingga masak. Hidang dengan gula Melaka cair jika inginkan ekstra manis.
LEMPENG SANTAN GULA MELAKA
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
¼ cawan air
½ ketul gula Melaka/parut
Sedikit kelapa yang sudah disangai
1 cawan santan pekat untuk sos
½ cawan air
Secubit garam
Sedikit minyak
Cara Membuat:
Campurkan tepung, santan, garam dan air sehingga sebati. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Goreng lempeng sehingga masak. Ketepikan. Campurkan sebahagian gula Melaka parut ke dalam santan pekat beserta air dan panaskan hingga pekat. Kemudian hidangkan lempeng dengan sos santan, taburan gula Melaka parut dan sedikit kelapa sangai.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Berada dalam tempoh yang lama di rumah sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mungkin ada yang jemu makan nasi. Sekali sekala bolehlah anda cuba untuk tukar kepada makanan lain, janji menyihatkan. Antaranya, menggantikan nasi dengan quinoa yang semakin menjadi trend dalam kebanyakan program diet masa kini.
Seiring dengan peningkatan kesedaran kita terhadap gaya hidup sihat kini terdapat pelbagai produk makanan kesihatan di pasaran. Namun dalam lambakan itu pilihlah yang benar-benar terjamin kelulusannya agar tidak menyesal di kemudian hari.
Quinoa adalah biji-bijian yang berasal dari tanaman Chenopodium quinoa. Jenis-jenis quinoa ialah berwarna putih, merah atau hitam. Ia boleh didapati di pasar raya mahupun dibeli secara atas talian. Protein yang terkandung dalam quinoa lebih tinggi berbanding produk bijian yang lain.
Kehebatan quinoa lebih kepada kualiti proteinnya yang terbentuk daripada asid amino. Selain itu, kandungan serat dalam quinoa lebih tinggi berbanding dalam bijian lain, namun lebih rendah berbanding dalam kekacang.
Quinoa banyak mengandungi mineral seperti zat besi, mangan dan fosfor. Vitamin yang banyak terdalam quinoa ialah vitamin B dan vitamin E yang bertindak sebagai antioksidan.
MANFAAT KESIHATAN
Pengganti karbohidrat khususnya pada pesakit celiac disease.
Bagus diamalkan oleh pesakit diabetes kerana kandungan serat yang tinggi memperlahankan pelepasan gula ke pembuluh darah sehingga membantutkan tindak balas insulin dalam badan.
Mempercepatkan rasa kenyang.
Melancarkan sistem saluran pencernaan.
Membantu mencegah sembelit.
CARA MENGGUNAKAN
Sebelum digunakan, quinoa perlulah dibilas sebersih-bersihnya untuk menghilangkan saponin pada permukaannya. Saponin menyebabkan quinoa terasa pahit ketika dimakan.
Pilihan lain ialah membeli quinoa yang sudah dibilas sebelum dibungkus.
Cara memasak quinoa hampir sama seperti memasak nasi. Apa yang anda perlukan ialah air sebanyak dua gelas untuk memasak satu gelas quinoa. Masukkan air kemudian rebus selama lebih kurang 15 minit sehingga seluruh air meresap.
Disebabkan rasanya yang tawar, quinoa boleh digunakan dalam pelbagai jenis masakan baik campuran sayur untuk hidangan pembuka, makanan utama sebagai pengganti nasi, hidangan penutup atau sebagai kudapan.
RESIPI QUINOA BERKHASIAT
Bahan-bahan:
2/3 cawan quinoa (dibilas)
1 cawan santan atau susu rendah lemak
2 sudu kecil ekstrak vanila
1-2 sudu kecil gula (atau ikut cita rasa)
Secubit serbuk buah pala
¼ sudu kecil serbuk kayu manis
Topping (kacang tanah, buah-buahan kering, santan atau cip coklat)
Cara Membuat:
Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan panaskan dengan api sederhana. Masak selama 15-20 minit atau sehingga quinoa meresap semua cecair dan menjadi gebu. Akhir sekali, hiaskan dengan topping pilihan anda. Siap! Mudah, bukan?
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Salad sememangnya menjadi hidangan popular di kalangan mereka yang sedang berdiet. Juga, menjadi santapan kegemaran bagi kebanyakan para selebriti di dalam mahupun luar negara. Antaranya Beyonce, Madonna, Victoria Beckham, Megan Fox dan Katy Perry.
Menerusi laman web The Blonde Salad, Beyonce enggan mengambil makanan yang mengandungi protein daging tetapi lebih kepada pengambilan zat nutrisi sayur-sayuran untuk mengekalkan bentuk tubuh. Sementara Madonna pula mengamalkan diet macrobiotic yang bebas gandum, telur dan daging serta produk tenusu. Penyanyi evergreen ini dikatakan hanya menikmati sayur-sayuran marin seperti rumpai laut.
Bagi Victoria Beckham, meskipun mengamalkan pelbagai jenis diet namun yang paling digemarinya adalah diet alkali iaitu pengambilan makanan yang mengekalkan keseimbangan PH badan di antara 7.35 hingga 7.45. Agak complicated, bukan? Caranya dengan menikmati sayur-sayuran, menyingkirkan pengambilan daging merah dan minum banyak air.
Bintang Transformers, Megan Fox pula mengakui selain aktif melakukan senaman, salah satu cara dia mengekalkan kesihatan dan kelangsingan tubuh adalah dengan mengambil lima sajian setiap hari yang mengandungi kombinasi air, vitamin dan protein yang dimasak dalam masa hanya lima minit.
Selain sayur-sayuran hijau yang dipraktikkan selebriti antarabangsa ini, Katy Perry juga mengambil diet yang berbeza iaitu dengan menikmati juadah cendawan. Menurutnya, dia hanya akan menikmati salad cendawan untuk hidangan makan tengah hari atau makan malam saja selama sekurang-kurangnya 14 hari.
SEAFOOD SALAD
Bahan-bahan seafood salad:
1 ekor udang galah
5 keping ikan salmon (dihiris)
½ batang timun (dipotong dadu & halus)
2 keping keju
2 keping rumpai laut hitam
2 ulas bawang putih
Bahan-bahan sos:
1 biji buah lemon
1 sudu teh minyak kacang soya
1 sudu teh minyak kacang soya shoyu
½ sudu teh minyak bijan
50 gram gula
10 gram bawang putih (diparut)
Garam
Cara membuat:
Rebus udang hingga separuh masak dan kemudian rendamkan ke dalam air sejuk untuk seketika. Buang kulit dan ambil isi udang dengan berhati-hati. Potong udang kepada kepingan berbentuk rama-rama. Lapiskan dengan rumpai laut dan letakkan ikan salmon yang siap dihiris bersama keju serta timun. Gulung kemas dan bungkus bahan-bahan tadi dengan pembalut plastik. Seterusnya, masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit hingga sejam. Apabila sudah sebati dan mengeras, potong kepada bahagian kecil mengikut cita rasa. Untuk membuat sos, campurkan semua bahan dan kacau sebati. Perasakan dengan garam secukupnya. Siap untuk dihidang bersama seafood salad yang telah siap tadi.
SEAFOOD CITRUS SALAD
Bahan-bahan:
3 ekor udang
3 ekor sotong
4 – 5 biji anggur
1 biji buah oren
1 batang zucchini kuning
1 biji bawang besar
Sedikit timun jeruk
1 batang saderi
1 sudu teh cuka
1 sudu teh lada hitam
Sos mustard
Minyak zaitun
Garam
Lada sulah
Cara membuat:
Celur udang dan sotong kemudian asingkan. Kupas kulit anggur dan oren. Ambil isinya sahaja. Anggur boleh dibelah dua dan oren dipotong ke bahagian kecil mengikut cita rasa. Hiris bawang, timun jeruk, saderi dan campurkan bersama dalam satu bekas. Bubuh garam, minyak zaitun, lada sulah dan cuka. Seterusnya, celur zucchini dan lapiskan bersama timun jeruk, saderi, bawang, anggur dan oren sebelum digulung kemas. Letakkan udang dan sotong di atas gulungan tadi dan diakhiri dengan buah zaitun yang dibelah dua. Cucuk dan kemaskan mengguna lidi. Jika mahu, hiaskan dengan daun salad dan nikmati bersama sos mustard.
Resipi: TERIMA KASIH EKSEKUTIF PEMASARAN HOLIDAY INN KUALA LUMPUR GLENMARIE, FAHMI MOHD FAUZI
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pasti kebanyakan wanita buntu memikirkan menu yang hendak disediakan sepanjang Tempoh Perintah Kawalan Peregarakan yang kini dilanjutkan sehingga 14 April 2020 ini kan. Mana tidaknya, perlu difikirkan menu untuk sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam sekiranya tidak gemar membuat pembelian makanan siap atau takeout yang disediakan. Apatah lagi sekiranya anda mempunyai bilangan ahli keluarga yang ramai, adalah lebih jimat untuk menyediakan sendiri hidangan.
Chef Su Arukin
Perkongsian dari Suwarsi M Arukin penulis buku masakan yang sememangnya terkenal sebagai seorang chef serta ibu kepada 4 cahayamata ini boleh dijadikan panduan berguna untuk anda ‘beraksi’ di dapur. Apa yang penting, pastikan dapur anda mempunyai 5 bahan wajib ini iaitu:
1.Beras: Bukan setakat untuk memasak nasi dan dinikmati bersama sajian lauk pauk, beras boleh dibuat bubur nasi, boleh direndam dan kisar dijadikan tepung beras segar untuk salut gorengan ikan atau pisang. Selain itu, ia boleh direndam semalaman dan kisar, untuk menyediakan hidangan seperti tosei atau lempeng.
2. Tepung gandum. Terlalu banyak yang boleh dibuat dari tepung gandum. Selain boleh menyediakan cucur, lempeng dan kuih-muih, tepung gandum mempunyai sifat versatile kerana ia merupakan bahan yang digunakan untuk membuat roti, pizza doh, pau, donut, mi dan banyak lagi. Sekilo tepung gandum boleh dibahagikan kepada tiga bahagian untuk membuat roti, cucur dan kuih.
3. Telur. Selain digunakan sebagai bahan penting dalam pembikinan pelbagai kuih atauroti, telur boleh dijadikan lauk yang pelbagai seperti sambal, kari, masak lemak, goreng atau rebus. Jika tidak mempunyai minyak, boleh sahaja dikukus atau direbus.
4. Ubi kentang. Banyak yg boleh dibuat dengan ubi kentang. Selain jadi Bahan sampingan dalam masakan seperti kari, masak lemak cilipadi atau sambal, kentang boleh dijadikan bahan ganti kepada beras/nasi bagi mereka yg tak mengambil nasi sebagai makanan ruji. Boleh diolah menjadi kentang putar, kentang rebus, kentang bakar dan banyak lagi.
5. Ikan Bilis. Selain bertindak sebagai perencah masakan, ikan bilis juga boleh dijadikan ‘lauk penyelamat’ dikala kehabisan sumber makanan basah dalam peti sejuk.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Diam tak diam, perkahwinan Duli Yang Teramat Mulia (DYTM) Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen dan Yang Amat Mulia Pengiran Anak Isteri Anisha Rosnah Adam bakal menginjak usia setahun ...