Tidak perlu diragukan roti ban memang praktikal sebagai hidangan sarapan dan bekalan anda ke pejabat. Roti ban mudah didapati dan ada berbagai variasi. Nilai gizi roti ditentukan oleh ramuan yang diadun di dalam jenis ban sama ada bahan dasarnya seperti roti isi pisang, nenas, kelapa, daging, daging ayam, sosej, coklat, keju dan lain-lain. Sekarang semakin ramai orang yang menjadikan roti sebagai sumber karbohidrat.
Berikut pilihan roti ban untuk dinikmati sebagai pengganti nasi.
Chicken sausage bun
Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 377
Lemak : 15.85 gm
Karbohidrat : 44.59 gm
Protein: 14.07 gm
Mexicon bun
Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 460
Lemak : 23.9 gm
Karbohidrat : 55.6 gm
Protein: 7.2 gm
Curry chicken bun
Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban dengan berat lebih kurang 74 gm
Nutrisi: Kalori : 201
Lemak : 6.0 gm
Karbohidrat : 30 gm
Protein: 6.0 gm
Custard bun
Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 210
Lemak : 5.0 gm
Karbohidrat : 36.0 gm
Protein: 5.0 gm
An pan roll
Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 210
Lemak : 10.0 gm
Protein: 2.0 gm
Tradisional coconut bun
Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 316
Lemak : 15.4 gm
Karbohidrat : 39.0 gm
Protein: 6.0 gm
Cheese yin yang
Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 200
Lemak : 7.0 gm
Karbohidrat : 30.0 gm
Protein: 6.0 gm
Soft cheese bun
Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 181
Lemak : 2.0 gm
Karbohidrat : 35.7 gm
Protein: 6.3 gm
KANDUNGAN DALAM ROTI BAN
1.Diperbuat daripada tepung gandum, roti ban mengandungi serat yang diperlukan untuk melancarkan sistem pencernaan.
2. Roti ban mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi. Sesuai diambil bagi menggantikan nasi.
3. Protein dalam gandum dinamakan gluten. Kadar protein dalam bijirin boleh diukur daripada sifat keras dan lembutnya roti. Semakin keras, maka roti gandum mengandungi lebih banyak protein.
MANFAAT ROTI BAN
1.Membantu program diet kerana kandungan serat tingginya yang baik untuk pencernaan.
2.Menurunkan kolesterol kerana mampu mengikat asid hempedu yang boleh menyebabkan kolesterol.
3.Mengandungi serat yang diperlukan oleh tubuh.
4.Mengandung banyak vitamin dan mineral seperti vitamin E, B2, Niasin dan lain-lain.