8 Roti Ban Ini Boleh Jadi Pengganti Nasi, Untuk Yang Sedang BERDIET, Boleh Say Goodbye Pada Nasi

Tidak perlu diragukan roti ban memang praktikal sebagai hidangan sarapan dan bekalan anda ke pejabat. Roti ban mudah didapati dan ada berbagai variasi. Nilai gizi roti ditentukan oleh ramuan yang diadun di dalam jenis ban sama ada bahan dasarnya seperti roti isi pisang, nenas, kelapa, daging, daging ayam, sosej, coklat, keju dan lain-lain. Sekarang semakin ramai orang yang menjadikan roti sebagai sumber karbohidrat.

Berikut pilihan roti ban untuk dinikmati sebagai pengganti nasi.

Chicken sausage bun

Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 377
Lemak : 15.85 gm
Karbohidrat : 44.59 gm
Protein: 14.07 gm

Mexicon bun

Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 460
Lemak : 23.9 gm
Karbohidrat : 55.6 gm
Protein: 7.2 gm

Curry chicken bun

Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban dengan berat lebih kurang 74 gm
Nutrisi: Kalori : 201
Lemak : 6.0 gm
Karbohidrat : 30 gm
Protein: 6.0 gm

Custard bun

Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 210
Lemak : 5.0 gm
Karbohidrat : 36.0 gm
Protein: 5.0 gm

An pan roll

Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 210
Lemak : 10.0 gm
Protein: 2.0 gm

Tradisional coconut bun

Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 316
Lemak : 15.4 gm
Karbohidrat : 39.0 gm
Protein: 6.0 gm

Cheese yin yang

Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 200
Lemak : 7.0 gm
Karbohidrat : 30.0 gm
Protein: 6.0 gm

Soft cheese bun

Kuantiti hidangan : 1 biji roti ban
Nutrisi: Kalori : 181
Lemak : 2.0 gm
Karbohidrat : 35.7 gm
Protein: 6.3 gm

KANDUNGAN DALAM ROTI BAN
1.Diperbuat daripada tepung gandum, roti ban mengandungi serat yang diperlukan untuk melancarkan sistem pencernaan.
2. Roti ban mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi. Sesuai diambil bagi menggantikan nasi.
3. Protein dalam gandum dinamakan gluten. Kadar protein dalam bijirin boleh diukur daripada sifat keras dan lembutnya roti. Semakin keras, maka roti gandum mengandungi lebih banyak protein.

MANFAAT ROTI BAN
1.Membantu program diet kerana kandungan serat tingginya yang baik untuk pencernaan.
2.Menurunkan kolesterol kerana mampu mengikat asid hempedu yang boleh menyebabkan kolesterol.
3.Mengandungi serat yang diperlukan oleh tubuh.
4.Mengandung banyak vitamin dan mineral seperti vitamin E, B2, Niasin dan lain-lain.

 

 

Share
Published by
Hasliza