Peti sejuk yang kemas bukan sekadar susunan bekas-bekas teratur di setiap para. Tapi juga pemahaman kita tentang suhu dan jenis makanan yang betul demi menjamin kesegaran makanan yang disimpan.
Ibu ibu di rumah tu kenalah bijak organize peti sejuk dengan sedikit ilmu sains makanan. Barulah kita faham logik kenapa yang siap dimakan mesti di atas dan bahan mentah mesti di bawah.
Hari ni Nona berkongsi tip susun atur peti sejuk yang dipraktikkan oleh Pegawai Teknologi Makanan di Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Jabatan Kesihatan Negeri Perak, Tuan Sazly Azizuddin Bin Sahaimi (FB Page Sazly Tulih
). Lepas ni mungkin ibu ibu pun boleh praktik cara susunan ni di rumah sendiri.Kongsi beliau, mula-mula sekali kena faham suhu peti ais.
Suhu Chiller : 0°C hingga 10°C
(untuk sayur, buah, susu, telur, jem)
Suhu Freezer : – 18°C ke bawah
(untuk daging, ayam, ikan, lala, aiskrim, kuih sejuk beku)
Bila dah tahu perbezaan suhu ni, barulah kita sediakan bekas-bekas penyimpanan yang sesuai mengikut kategorinya.
CARA SUSUN ATUR
Pertama sekali, pastikan tiada kotoran dibawa masuk dalam peti sejuk. Contohnya, sayur perlu dibersihkan akarnya yang masih mempunyai tanah.
Pastikan anda tidak selalu buka dan tutup peti sejuk pada bulan Ramadan ini dikhuatiri suhu akan bertambah (naik). Dan ada kemungkinan juga makanan siap dimakan tu tiba-tiba berkurang pada waktu siang!
This website uses cookies.