Sebagai tuan rumah pasti anda mahukan yang terbaik buat tetamu khususnya dalam penyediaan hidangan. Berikut Nona kongsikan ilham rasa istimewa daripada Hotel Concorde Shah Alam buat rujukan anda. Terima kasih kepada Cef Mohd Irwan Bani Ismail kerana sudi berkongsi resipi.
BISKUT LAPIS SAMBAL
Bahan-bahan:
Bahan-bahan pes sambal bilis:
Cara Membuat:
Pukul mentega dan gula segingga sebati. Masukkan garam dan kuning telur. Seterusnya masukkan tepung. Gulung doh dan letakkan dalam peti sejuk selama 1 jam. Kemudian, asingkan doh kepada dua bahagian (25gm dan 25gm). Gulung kedua-dua doh. 1 bahagian disapu dengan pes sambal ikan bilis dan di bahagian atasnya disapu dengan kuning telur. Akhir sekali taburkan ikan bilis. Bakar pada suhu 160C selama 25 minit.
KEK COKLAT BERLAPIS
Bahan-bahan:
Cara Membuat:
Pukul mentega bersama gula sehingga kembang. Masukkan telur dan kacau sebati. Kemudian masukkan semua bahan lalu dipukul sehingga sebati. Bakar pada suhu 180C selama 50 minit.
BISKUT DELIMA MADU
Bahan-bahan:
Cara Membuat:
Pukul mentega dan gula perang sehingga sebati. Masukkan garam dan madu. Kemudian masukkan serbuk kayu manis dan tepung gandum. Tambahkan telur diikuti dengan buah delima. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 25 minit.
BEBOLA COKLAT
Bahan-bahan:
Cara Membuat:
Cairkan coklat, pukul mentega dan gula sehingga sebati. Masukkan telur satu persatu diikuti tepung gandum, serbuk koko, kacang tumbuk dan serbuk penaik. Seterusnya, masukkan pula coklat yang telah dicairkan tadi ke dalam separuh daripada adunan tadi. Uli sehingga menjadi dua doh. Gulung kedua-dua doh dan masukkan ke dalam peti sejuk. Lapiskan sehingga menjadi tiga bahagian. Kemudian tekap acuan bulat mengikut saiz yang disukai. Susun di atas loyang kemudian bakar pada suhu 160C selama 25 minit. Untuk hiasan, sadurkan bersama coklat cair sehingga menjadi bebola.
This website uses cookies.