Bukan Sekadar Perencah Makanan, 5 Bahan Asas Dalam Masakan Ini Juga Ada KHASIAT Tersendiri!
Januari 4, 2018
Setiap masakan pasti tidak enak jika tidak disediakan bersama bahan-bahan asas hidangan. Tidak hanya berfungsi sebagai ‘penyedap’ makanan, tetapi setiap satu daripadanya mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh. Ayuh kita lihat kebaikan yang ada.
Halia
Halia mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus, kalsium, tenaga, protein, gentian, niasin, asid amino, gingerols, oleoresin, pati minyak, vitamin A, B & C.
Membantu mengurangkan angin dalam badan, sakit kepala, sistem pencernaan bermasalah, muntah, cirit-birit dan asthma.
Ia juga dapat membantu jika anda mengalami mabuk kenderaan.
Cili Kering
Kaya dengan vitamin A, B, B kompleks, C, protein, karbohidrat dan karotin.
Ia juga membantu melancarkan perjalanan darah, mengatasi masalah sakit kerongkong dan boleh mencegah berlakunya penyakit darah beku.
Kunyit
Kunyit mengandungi kalori, protein, karbohidrat, lemak, kalsium, fosfor dan zat besi.
Kunyit bersifat antiseptik dan antibakteria. Kedua-dua sifat ini menjadikan kunyit sangat bermanfaat membantu mengubati luka biasa mahupun luka terbakar.
Membantu mencegah penyakit Alzheimer.
Bawang Putih
Bawang putih mengandungi kalori, karbohidrat, gula serat, lemak,protein, beta karotin, folat,vitamin C, kalsium, zat besi, magnesium,fosforus, kalium, natrium dan zink,
Berfungsi sebagai anti bakteria, bawang putih didapati sangat baik untuk menglakkan serangan jantung, mengurangkan tekanan darah tinggi dan penyakit kanser.
Bawang Merah
Bawang merah mengandungi vitamin C, potassium, serat dan asid folik. Ia juga mengandungi kalsium, zat besi, dan protein yang tinggi.
Flavonoid yang terkandung di dalamnya dipercayai membantu mengurangkan risiko penyakit kronik kerana ia mempunyai unsur-unsur anti kanser, anti bakteria, anti viral dan antilergenik.
Membantu hati membuang toksin daripada badan dan ia mempunyai saponins untuk menghindar dan membunuh sel kanser. ROSMAH IDAYU ABU SAMAH