Pengambilan cuka epal atau apple cider vinegar sememangnya memberi banyak manfaat untuk kesihatan. Dengan cara yang betul, ia mampu memberi kesan yang positif, lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan.
Cuka epal diperbuat daripada cider (jus perahan untuk cuka) dan mempunyai rasa masam kerana asid asetik dan asid malik. Pada zaman dahulu, pahlawan Samurai Jepun dikatakan meminum cuka epal untuk meningkatkan kekuatan dan imunisasi mereka.
Antara khasiat terbaik cuka epal adalah menurunkan berat badan dan mengekalkan tahap gula darah. Jadi cukup dengan mencampurkan sesudu cuka epal dengan kira-kira 250ml air untuk mendapatkan khasiatnya.
Mengambil hikmah berpuasa iaitu menahan lapar dan dahaga, waktu ini juga sesuai untuk mengimbangi semula kesihatan dalaman perut dengan cuka epal. Namun, elakkan tiga kesilapan ini ya!
(1) Kuantiti
Ketika berpuasa, tubuh badan lazimnya tinggi stres. Ini akan meningkatkan histamin, seterusnya asid perut dan keradangan bagi mereka yang mempunyai masalah pencernaan. Jadi, elakkan mengambil cuka epal dalam kuantiti banyak. Memadai 2-3 titik, dan naikkan kuantitinya sedikit demi sedikit. Bukan terus satu sudu ya!
(2) Masa Pengambilan
Bimbang rasa kurang senang selepas mengambil cuka epal? Nah, mungkin anda salah masa pengambilannya. Sebaik-baik waktu adalah selepas makan, pagi atau selepas bersahur. Bancuh dulu dengan air sejuk dan madu.
(3) Cuka Dalam Botol Plastik
Sebenarnya botol plastik akan cepat rosak apabila terkena asid asetik di dalam cuka. Bahan yang rosak ini bukan sahaja menjejaskan hormon, malah meningkatkan histamin dan asid perut. Sebab itu kena beli cuka epal dalam botol kaca!
Bagi anda yang mempunyai masalah kesihatan, dapatkan nasihat doktor dulu sebelum memulakan diet berasaskan cuka epal. Walaupun ia merupakan makanan semula jadi, tapi reaksi setiap badan tu berbeza! Selamat mencuba.
This website uses cookies.