Nikmat Doa Seorang Sahabat, SERINA REDZUAWAN Dedah Kawan Menangis Bila Tahu Dia Berhijab!

1859
Untitled design - 2019-11-29T114154.279

Alangkah bertuahnya Serina Datuk Redzuawan dikurniakan sahabat penyayang dan sedia membimbing menuju syurga Allah. Bukan semua orang dapat kemanisan bersahabat seperti Serina. Satu dalam berjuta! Tapi, itulah yang dinamakan hidayah dan rezeki. Allah hadirkan rezeki dalam pelbagai bentuk… kalau tidak daripada wang ringgit, mungkin Dia akan memberi rezeki dengan melalui kesihatan, keluarga dan sahabat yang baik. Luasnya kasih sayang Allah!

Memutuskan untuk berubah bukan sahaja penampilan tetapi juga sikap yang lebih baik pada pertengahan Jun lalu, Serina sebelum ini pernah mendedahkan kepada Nona mengenai titik penghijrahannya bermula daripada Facebook. Terdetik untuk menonton video ceramah agama yang sering berlegar-legar ketika dia sedang melayari Facebook, Serina akhirnya nekad mengubah gaya hidup.

IKLAN
IKLAN

“Saya nak beritahu pada anda di luar sana. Sekiranya bila anda main Facebook dan tiba-tiba keluar ceramah agama… sebenarnya Allah nak pimpin kita, nak buka mata kita, buka pintu hati kita. Dengan izin Allah saya macam terfikir why not saya tengok dan bila dah tengok jadi macam ketagihan dan nak tengok lagi. Terus rasa nak berubah dan perkara paling penting yang saya buat adalah dengan jaga solat.

Alhamdulillah dari Facebook saya jumpa Ustazah Asma Harun dengan tengok video ceramah dia. Dari situ saya lebih memikirkan soal akhirat. Sebelum ini main Facebook untuk shopping dan sebagainya. Bila nampak je ceramah agama, dulu selalu skip,” ujar anak cef ternama ini.

Menjadikan Irma Hasmie dan Mizz Nina sebagai inspirasi dalam kalangan selebriti berhijab, ibu dua anak ini turut terbuka berkongsi satu lagi pengalaman indah yang dirasainya semenjak mengenakan hijab. Tidak pernah menyangka, dia cukup ‘bernilai’ di mata seorang sahabat… Serina tenang menyusun bicara.

“Ada satu cerita yang menyentuh hati apabila sahabat saya iaitu Aishah. Sebaik tahu saya berhijab, perkataan pertama yang keluar dari mulutnya adalah alhamdulillah. Dia sebak, menangis dan peluk saya sambil beritahu ia salah satu doa darinya sebagai sahabat dan Allah dah makbulkan. Tak sangka sahabat baik ini mendoakan agar saya diberi hidayah. Nikmat bersahabat itu is a journey ke arah kebaikan.

Ditanya siapakah insan pertama yang dimaklumkan tentang niat untuk berhijab tersebut, Serina berkata “Pertama sekali saya maklumkan dekat papa dan mama. Mereka terima dan beri sokongan. Saya rasa sangat penting ‘support’ dari keluarga dan kawan-kawan. Kita tak tahu yang mungkin akan tiba satu hari nanti Allah pilih kita jadi perantaraan untuk Dia dan orang yang diberikan hidayah.

Pernah saya jumpa kawan-kawan lama lepas mengenakan hijab dan mereka cakap malu dengan saya. Katanya mereka dah lama berhijab tapi tak ikut syariah yang sepatutnya dan tak mampu istiqamah. Sedangkan saya yang baru berubah ini dah berstoking dan berpakaian yang sepatutnya.

Hendak nasihat pun saya masih baru lagi, cuma saya beritahu mereka alang-alang dah pakai… bak kata ustazah biar betul-betul tutup aurat termasuk kaki. Jangan rasa malu walau kita baru berhijrah, kongsikan dengan orang lain.

Apa yang Allah dah bagi depan mata, jangan abaikan. Ikut detik hati pertama kita sebab itu naluri yang betul. Cari guru yang betul dan jangan fikir ia bebanan tapi fikirlah yang kita adalah antara insan terpilih,” ujar Serina menutup bicara.

 

 

Kredit foto: Instagram Serina Redzuawan