Tugas Frontliners ketika penularan wabak COVID-19 ini memang sangat mencabar. Mereka bertarung nyawa dan bertungkus-lumus menunaikan tanggungjawab sebagai Frontliners, bekerja 24 jam mengadap COVID-19 demi menyelamatkan dunia.
Tugas mereka memang tiada tolok-bandingnya dan mujur ada insan berhati mulia seperti Puan Sri Shariffa Nisa atau lebih mesra disapa Puan Sri Nisa Bakri sudi menghulurkan bantuan menyediakan makanan untuk mereka yang bertugas.
Puan Sri Shariffa Nisa atau lebih mesra disapa Puan Sri Nisa Bakri gemar memasak dan menjamu rakan-rakan dengan pelbagai masakan tradisi. Prinsip Puan Sri Nisa Bakri hanya satu sahaja iaitu memasak makanan dengan penuh kasih sayang dan ikhlas kerana ia menghubungkan jiwa sesama manusia selain memberi kepuasan kepada diri sendiri.
Puan Sri Nisa Bakri juga telah berkongsi resipi signature iaitu Nasi Briyani Ayam Yemen. Nasihat Puan Sri Nisa Bakri, ‘cuti’ dua minggu ini ambil peluang untuk memahirkan diri masak Nasi Briyani Ayam Yemen ini.
BAHAN-BAHAN;
1 kg beras basmathi – basuh, toskan dan masak
1 ekor ayam (perap bersama rempah briyani selama 1 jam)
Rempah Briyani
3 helai daun pandan
7 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
2 batang kulit kayu Manis
3 helai daun bay (Bay leaves)
2 biji bawang merah – hiris
3 ulas bawang putih -kisar
1 inci halia -kisar
5 biji Tomato -potong kecil
3 biji cili
135gm yogurt
1/4 cawan jus lemon
3 sudu besar santan
*sukatan mengikut 1 ekor ayam
CARA MEMBUAT;
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bawang merah, kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan daun pandan. Tumis sehingga naik bau.
6. Masukkan perahan lemon.
8. Akhir sekali masukkan santan dan daun ketumbar.
CARA MENYUSUN;
1. Masukkan nasi untuk dijadikan 1 lapisan dalam periuk.
2. Kemudian masukkan ayam yang telah dimasak tadi.
3. Tutup lapisan ayam dengan lebihan nasi untuk dijadikan lapisan kedua.
4. Masukkan lebihan ayam dan akhir sekali tutup dengan lapisan nasi.
Foto: Instagram @nisabakriofficial_
This website uses cookies.