Rahsia Datin Isma Guna Akar Ketumbar, Aroma Tomyam Putihnya Semerbak Yang Amat!

Amboi, harumnya aroma Tomyam Putih masakan Datin Isma Rohaiza ni. Wangi semerbak, rasanya bukan main sedap lagi… macam sajian istana Ayutthaya. Ummphh cukup rasa!

Mengenali wanita putih gebu yang merupakan pengasas produk kecantikan Tia Amelia ini, sesungguhnya cukup menyenangkan. Diam-diam hati memuji, betapa sempurna kehidupan Datin Isma, serba-serbi indah, dikelilingi keluarga bahagia dan disayangi ramai.

Petuanya mudah. Datin Isma suka memasak dan air tangannya pengerat kasih sayang. Tak cukup dengan bakat di dapur, beliau juga tak lokek berbahagi resipi di Instagram miliknya iaitu @masakwithpassion.

Datin Isma juga pengasastudung @byismatia
Keluarga kecil Datuk Nik Azman dan Datin Isma Rohaiza

“Saya belajar memasak daripada Umi. Sejak remaja dah biasa menyinsing lengan di dapur, siapkan juadah untuk adik-adik makan. Alhamdulilah berkat ilmu tu, saya turunkan pada anak-anak dan followers pula,” kata anak sulung daripada enam beradik ini.

Datin Isma turut berbesar hati menyediakan juadah Tomyam Putih Mengancam untuk followers Majalah Nona. Video eksklusif beliau melalui segmen ‘Me Time: Air Tangan VIP Nona’ pada hari Sabtu, 18 April itu mendapat tontonan tinggi di Instagram serta Facebook Nona.

Bagi yang terlepas, boleh tonton semula di sini.

Bahan-bahan:
Bawang merah
Serai
Daun limau purut
Cili padi (ikut pedas yang diinginkan)
Lengkuas
Cendawan
Kubis bunga
Lobak merah
Tomato
Akar ketumbar
Daun ketumbar
Sos ikan
Jus limau nipis
Ayam @ seafood

Cara membuat:
Panaskan air, masukkan tomato. Masukkan lengkuas, cili padi dan serai. Bila mendidih, letakkan akar ketumbar dan ayam. Taburkan sedikit serbuk stok ayam, sos ikan, gula dan garam. Seterusnya masukkan jus limau nipis, lobak, daun limau purut, kubis bunga, cendawan dan bawang merah. Kacau sampai semua bahan mesra. Tutup api. Akhir sekali taburkan daun ketumbar.

Rahsia Tomyam Sedap

Kunci untuk masakan Thai yang sedap adalah ramuan yang segar serta keseimbangan rasa pedas, masam, manis dan masin. Patutlah masakan Datin Isma sedap-sedap!

  1. Kalau perasan, Datin Isma gunakan daun dan akar ketumbar dalam masakan Tomyam Putih ini. Katanya, akar ketumbar akan mewangikan lagi masakan selain taburan daun ketumbar yang dihiris-hiris.
  2. Buang tulang daun limau purut (dikongsikan dalam video) supaya baunya lebih wangi.
  3. Masukkan tomato awal-awal supaya rasa masam tomato mesra dengan masakan.
  4. Kalau nak tukar ayam kepada seafood, masukkan seafood macam sotong dan udang akhir-akhir sekali.

Selamat mencuba!

Share
Published by
Norzalina