Ramuan Pandan Dalam Resipi KUIH TRADISI Ini Memang Menyelerakan, Patutlah Mawar Rashid Suka Makan!

Daun pandan sememangnya terkenal dengan keharuman bau dan digunakan secara meluas untuk bidang kulinari. Meniti waktu petang sebegini, apa kata anda hidangkan seisi keluarga dengan  kuih tradisi kegemaran ramai, Kuih Seri Muka.

Khabarnya, aktres cantik Mawar Rashid juga suka makan kuih tradisi ini. Jom cuba resipi yang Nona kongsikan berikut.

KUIH SERI MUKA

Bahan-bahan untuk membuat pulut:

  • 400 gram beras pulut putih (direndam selama tiga jam)
  • 2 cawan santan cair
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu teh minyak masak

Bahan-bahan untuk lapisan atas kuih:

  • 2 cawan santan pekat
  • 150 ml air
  • 4 helai daun pandan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 ½ sudu besar tepung jagung
  • ¾ cawan gula pasir
  • 1 biji telur ayam
  • ½ sudu teh garam
  • Sedikit pewarna hijau

Cara membuat:

Bersihkan beras pulut dan tos hingga kering. Masukkan ke dalam loyang yang dialas dengan kertas plastik. Kemudian, sapukan minyak di sekeliling loyang untuk mengelak adunan melekat. Masukkan santan cair dan garam ke dalam loyang berisi pulut tadi. Gaul sebati dan kukus selama 30 minit. Pastikan adunan dikacau supaya pulut masak dan sekata serta santan dan pulut berada pada paras sama. Setelah masak, tekan pulut hingga mampat di dalam loyang. Untuk menyediakan lapisan atas kuih, kisar daun pandan bersama air dan tapis. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, telur, santan pekat, gula dan garam ke dalam bekas berasingan. Kacau sebati dan tuang air secukupnya. Selepas itu, titik beberapa pewarna hijau dan tuang air pandan tadi. Campurkan semuabahan dan kacau sebati. Tapis sekali lagi untuk memastikan tiada ketulan tepung. Tuangkan ke atas pulut di dalam loyang. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Balut penutup periuk dengan kertas aluminium atau kain bersih agar air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih. Pastikan penutup periuk dibuka setiap 10 minit untuk membuang wap air. Biarkan adunan kuih sudah sejuk sebelum dikeluarkan daripada acuan. Potong dan hidangkan. SUZIANA ABU DAUD

 

Share
Published by
Suzi