Kajian menunjukkan menambah segelas susu dalam hidangan sarapan kegemaran Malaysia membantu memenuhi keperluan pengambilan tenaga dan nutrien yang disyorkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak.
Apakah yang kurang dalam sarapan pagi rakyat Malaysia? Itulah soalan yang cuba dijawab oleh Dutch Lady PureFarm, susu sedia untuk diminum No. 1 di Malaysia, sewaktu pelancaran kempen sarapan pagi bersama hidangan kegemaran Malaysia seperti nasi lemak dan mi goreng.
Dutch Lady Malaysia menekankan kepentingan untuk keluarga Malaysia mendapatkan nutrien penting yang mencukupi daripada sarapan harian bagi membantu mereka memulakan hari dengan lebih bertenaga dan kuat.
Sarapan merupakan hidangan paling penting dalam hari anda kerana ia merupakan makanan pertama yang dimakan selepas tempoh 8 hingga 12 jam daripada hidangan terakhir yang dimakan.
Bekalan nutrien yang semakin kurang selepas 12 jam bermakna otak akan kekurangan tenaga apabila bangun pagi. Metabolisme tubuh juga memerlukan makanan untuk mula bertindak.
Oleh itu, sarapan perlu menyediakan nutrien penting yang cukup untuk membantu memenuhi pengambilan nutrien harian seperti yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan.
Sarapan juga perlu membekalkan nutrien makro dan mikro yang seimbang, termasuklah karbohidrat, protein, vitamin dan mineral.
Rakyat Malaysia biasanya makan nasi lemak, mi goreng dan nasi goreng terutamanya pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, pilihan sarapan ini tidak memberikan makro dan mikro nutrien yang mencukupi untuk memulakan hari anda dengan bertenaga.
Susu Dutch Lady PureFarm mengandungi nutrien penting berikut untuk membantu keluarga Malaysia memulakan hari mereka dengan lebih bertenaga:
This website uses cookies.