Sebab COKLAT Makanan Sihat, Saji Keluarga Anda Dengan Resipi Kek Lazat Ini!

Coklat memang sedap dimakan. Kita juga tahu coklat dikatakan mempunyai banyak kelebihan khususnya dari sudut kesihatan. Kajian menyatakan wanita yang makan 1-2 hidangan coklat setiap minggu dapat membantu mengurangkan 1/3 risiko kegagalan jantung. Satu lagi kajian menunjukkan, 1 bar coklat setiap hari dapat membantu merendahkan tekanan darah, mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Berikut Nona kongsikan ilham resipi Cef Mohd Irwan Bani Ismail daripada Hotel Concorde Shah Alam sebagai rujukan. Mana tahu anda sedang tercari-cari idea untuk menghasilkan menu berasaskan coklat.

 

KEK COKLAT BERLAPIS

Bahan-bahan:

  • 200 gm mentega
  • 150 gm gula
  • 6 biji telur ayam
  • 100 gm tepung
  • 10 gm serbuk penaik
  • 100 gm coklat
  • 50 gm serbuk koko
  • 100 gm susu segar
  • 100 gm whip cream
  • 5 gm serbuk gelatin
  • 50 gm croquantine

CARA MEMBUAT:

Pukul mentega bersama gula sehingga kembang. Masukkan telur dan kacau sebati. Kemudian masukkan semua bahan lalu dipukul sehingga sebati. Bakar pada suhu 180C selama 50 minit.

BEBOLA COKLAT

Bahan-bahan:

  • 750 gm coklat
  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula
  • 60 gm telur
  • 5 gm garam
  • 375 gm tepung gandum
  • 30 gm serbuk koko
  • 10 gm serbuk soda bikarbonat
  • 250 gm coklat putih
  • 150 gm kacang tumbuk (kacang tanah)

CARA MEMBUAT:

Cairkan coklat, pukul mentega dan gula sehingga sebati. Masukkan telur satu persatu diikuti tepung gandum, serbuk koko, kacang tumbuk dan serbuk penaik. Seterusnya, masukkan pula coklat yang telah dicairkan tadi ke dalam separuh daripada adunan tadi. Uli sehingga menjadi dua doh. Gulung kedua-dua doh dan masukkan ke dalam peti sejuk. Lapiskan sehingga menjadi tiga bahagian. Kemudian tekap acuan bulat mengikut saiz yang disukai. Susun di atas loyang kemudian bakar pada suhu 160C selama 25 minit. Untuk hiasan, sadurkan bersama coklat cair sehingga menjadi bebola.

 

 

 

 

Share
Published by
Amy Mohd