Gabungan rasa pedas dan masam sajian dari Thailand memang menyelerakan! Boleh dikatakan kebanyakan menu Thailand berkhasiat dan sihat kerana tidak berminyak dan bergoreng.
Salah satu hidangan yang pasti menambat selera ialah Tom Yam dan salad sihat ala Thai, Miang Kam.
Ringkas dan sedap. Nah, resipi mudah dua sajian Thailand boleh anda cuba untuk berbuka puasa.
MIANG KAM
Bahan-bahan sos miang kam:
Bahan-bahan miang kam:
Cara membuat:
Kisarkan semua bahan membuat sos kecuali gula dan air asam jawa. Masukkan semuanya ke dalam periuk sehingga mendidih. Seterusnya, masukkan gula bersama air asam jawa. Bubuh garam dan ajinamoto secukup rasa. Kacau hingga pekat dan sejukkan seketika. Hiris nipis cili padi, lengkuas, halia, limau nipis dan bawang merah. Panggang kacang tanah dan goreng kelapa parut hingga keperangan tanpa menggunakan minyak. Untuk menikmati miang kam, ambil daun kaduk dan letakkan bahan-bahan yang diperlukan ke atasnya. Kemudian, tuangkan sos yang telah siap dan digulung. Sedia untuk dinikmati.
TOM YAM
Bahan-bahan:
(untuk 4 orang makan)
Cara membuat:
Masukkan air rebusan ayam dan udang yang telah direbus di dalam kuali. Seterusnya, masukkan pula serai, lengkuas, daun limau, cili padi, bawang dan cendawan. Kemudian, masukkan 6 senduk pes tom yam yang telah siap. Kacau hingga sebati dan mendidih. Selepas itu, masukkan sotong, udang, lala dan isi ayam. Akhir sekali, masukkan empat sudu air limau. Siap untuk dihidang.
This website uses cookies.