Coklat sering dikaitkan sebagai makanan yang boleh mengemukkan. Malah mitos ini telah mula tersebar sejak dahulu lagi bahawa coklat boleh mendatangkan pelbagai masalah kesihatan antaranya ia boleh menyebabkan kegemukan, masalah penyakit kencing manis, gigi rosak dan sebagainya. Andaian tersebut ternyata tidak benar kerana kajian telah membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan coklat tidak berkaitan dengan masalah kencing manis, gigi rosak, paras kolesterol yang tinggi atau penyakit berkaitan jantung. Jadi, jika anda penggemar coklat, usah risau!
Ramai orang mengatakan bahawa makanan dan minuman yang diperbuat daripada koko enak, melazatkan dan memberi nikmat. Tetapi masih ramai yang tidak mengetahui khasiat-khasiat yang boleh diperolehi daripada makanan dan minuman yang berasaskan koko.
Ada juga kajian menunjukk an bahawa individu yang gemar memakan coklat dikatakan dapat hidup satu tahun lebih lama berbanding individu yang tidak gemar menjamah coklat. Satu fakta yang boleh dikaji keberkesanannya.
Menurut penyelidikan yang dijalankan di University Harvard, coklat mengandungi bahan kimia yang boleh membantu mengekalkan keanjalan saluran darah dan meningkatkan kandungan flavonoid dan antioksidan di dalam darah. Ia juga didapati dapat menghalang penyakit kardiovaskular serta menghalang kerosakan sel dan tisu badan.
Tidak dinafikan setiap makanan mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Terpulang kepada individu untuk menikmatinya tetapi dalam kuantiti yang berpatutan.
10 Fakta Menarik tentang Coklat:
Ads
1. Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Kerosakan Gigi
Kajian yang dijalankan oleh Universiti Osaka, Jepun mendapati koko mengandungi agen antibakteria yang menghalang masalah kerosakan gigi. Namun begitu, kandungan gula di dalam coklat boleh menjejaskan fungsi agen ini sekali gus menyebabkan kerosakan gigi.
2. Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Jerawat
Satu kajian yang dijalankan oleh Fakulti Perubatan Pennsylvania mendapati penggunaan coklat tulen tidak memberi kesan terhadap pertumbuhan jerawat atau lain-lain masalah yang berkaitan dengan kulit. Malah pakar perubatan tidak menemui sebarang bukti sahih yang boleh mengaitkan pengambilan coklat sebagai punca jerawat. Tetapi masalah jerawat boleh berpunca daripada coklat yang menggunakan susu.
3. Kafein di dalam Coklat Bukan Penyebab Keresahan
Umum mengetahui bahawa koko mengandungi bahan perangsang seperti kafein dan theobromine. Kuantiti bahan-bahan ini adalah kecil di dalam kandungan coklat. Kajian mendapati 1 auns (28.3 gram) coklat pahit mengandungi 5 ke 10 miligram (mg) kafein dan 10 mg kafein pada 170 mililiter (ml) cawan koko berbanding 100-150 mg kafein dalam 220 ml cawan kopi. Oleh yang demikian, anda perlu makan lebih daripada satu dozen coklat untuk mendapatkan jumlah kafein yang sama dengan secawan kopi.
4. Coklat tidak menyebabkan migraine
Walaupun masih tiada bukti kukuh yang menyokong pendapat ini, tetapi terdapat kajian menunjukkan coklat turut menjadi pendorong rasa sakit kepala terutamanya di kalangan pesakit migraine.
Ads
5. Coklat TIDAK menyebabkan peningkatan paras kolesterol.
Umum mengetahui coklat mengandungi asid stearik iaitu sejenis lemak neutral yang tidak menyebabkan peningkatan kadar kolesterol tidak sihat atau LDL.
Malah, lemak koko dalam coklat mengandungi asid oleik, sejenis lemak mono tak tepu, yang juga ditemui pada minyak zaitun. Ia sebenarnya meningkatkan kandungan lemak sihat yang diperlukan badan (HDL). Pada masa yang sama lemak koko juga mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah.
6. Coklat Sebagai Makanan Yang Sihat.
Koko mengandungi pelbagai khasiat walaupun ia datang di dalam
kuantiti yang kecil. Kajian menunjukkan sekeping coklat sus seberat 42.45 gm membekalkan 3 gm protein. Jadi, ia juga membekalkan protein buat tubuh badan! Walaupun serbuk koko bukan produk utama tetapi serbuk koko juga mengandungi berbagai-bagai zat yang diperlukan oleh tubuh manusia. Ini termasuklah lemak, protein, karbohidrat, Vitamin A, B, D dan E. Di samping itu, coklat juga mengandungi asid amino yang lengkap bagi pemeliharan protein tubuh manusia, kaya dengan Vitamin A dan D serta sumber Vitamin B seperti Tiamina, Riboflavin dan Niasin.
7. Coklat tidak bertindak mengawal emosi dan tingkah laku.
Penyelidik dari Neurosciences Institute, San Diego, California menyatakan bahawa coklat mengandungi bahan yang mengawal tingkah laku dan mood seseorang individu. Menurut kajian tersebut, bahan ini memberi kesan seperti pengambilan dadah yang merangsang tindak balas fizikal dan psikologi. Tetapi kebenarannya adalah amat kecil memandangkan kandungan bahan di dalam coklat adalah kecil dan tidak akan menyebabkan tindak balas seperti yang ditunjukkan di dalam kajian itu.
Ads
8. Coklat Bukan sebagai Punca Penyakit Jantung
KAJIAN Mayo Clinic, University of California, University of Scranton dan Pennsylvania State University menunjukkan coklat mengandungi bahan kimia, flavonoid, yang meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Ia juga bertindak sebagai antioksidan yang menghalang atau melambatkan kerosakan sel dan tisu badan.
9. Coklat Bukan Punca Masalah Batuk Berlarutan.
RAMAI percaya coklat tidak baik untuk mereka yang batuk. Namun pada hakikatnya, coklat berkesan untuk menghalang batuk yang berterusan. Bahan yang diberi nama Theobromine yang terdapat di dalam coklat didapati lebih berkesan daripada pengambilan ubat batuk yang terdapat di pasaran. Coklat juga didapati melega dan melembapkan tekak.
10. Coklat TIDAK menyebabkan barah.
Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kandungan plumbum paling tinggi. Bagaimanapun, Pihak Berkuasa Makanan dan Dadah Amerika Syarikat menyebut kandungan plumbum dalam coklat amat rendah dan tidak memberi kesan buruk sekalipun dimakan dalam kuantiti yang banyak.
Coklat juga merupakan sejenis bahan makanan yang mengandungi tiga bahan utama yang berasaskan koko seperti likur dan lemak koko, gula dan juga susu. Oleh itu, coklat bukan sahaja merupakan bahan makanan yang lazat tetapi juga kaya dengan zat makanan yang diperlukan.Terdapat tiga jenis coklat yang biasa didapati di pasaran iaitu coklat susu, coklat kosong atau coklat pahit dan coklat putih.
– Coklat susu: jika dibandingkan dengan jenis-jenis coklat lain, mempunyai nilai pemakanan yang lebih baik. Coklat susu mempunyai kandungan tenaga, protein, kalsium dan Vitamin A dan B yang lebih tinggi. Kandungan protein, kalsium dan vitamin sebahagian besarnya adalah disumbangkan oleh susu yang merupakan salah satu bahan utama dalam coklat susu. Coklat susu seberat 100 gram boleh menyumbangkan 18% daripada tenaga, 11% daripada protein, 8% daripada zat besi, 47% daripada kalsium, 19% daripada Riboflavin dan 11% daripada Vitamin A yang diperlukan oleh badan dalam sehari. – Coklat putih: juga mempunyai kandungan tenaga yang tinggi. Coklat putih seberat 100 gram boleh menyumbang 18% daripada tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Di samping itu, coklat putih juga mengandungai kalsium dan vitamin yang tinggi. Walau bagaimanapun, berbanding dengan coklat susu, kandungan protein dalam coklat putih adalah lebih rendah kerana coklat putih tidak mengandungi likur koko dan serbuk koko. – Coklat kosong: pula mengandungi kandungan lemak dan zat besi yang tinggi. Zat besi yang terkandung dalam 100 gram coklat kosong boleh menyumbang 23% daripada zat besi yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Walau bagaimanapun kandungan zat-zat lain didapati lebih rendah berbanding jenis-jenis coklat yang lain disebabkan coklat kosong tidak mempunyai campuran susu.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kalau mengikut rasa memang oat tidak sedap untuk dimakan. Namun, oat boleh diubah rasanya apabila ditambah buah-buahan dan manisan yang lain. Oat mempunyai dua jenis iaitu oat yang perlu direndam semalaman dan oat segera. Kedua-duanya mempunyai khasiat yang sama cuma cara penyediaan yang berbeza.
Oat adalah sumber karbohidrat kompleks yang sihat dan kaya dengan serat dan membuat perut kenyang lebih lama. Dalam sehari kita memerlukan serat sebanyak 25 gram. Kandungan serat semangkuk oat sama dengan kandungan serat pada semangkuk betik. Oat juga berupaya membantu kawalan kolesterol dalam darah dan menambah energi dalam tubuh.
Waktu yang terbaik untuk mengambil oat adalah sebagai sarapan pagi yang boleh membantu memberi tenaga untuk aktiviti seharian. Antara kebaikan oat untuk tubuh adalah:
(a) Mencegah Penyakit Kardiovaskular
Oat merupakan bijirin gandum yang boleh membantu menurunkan risiko penyakit seperti darah tinggi dan diabetes tahap dua. Dalam kajian mendapati oat mengandungi sebatian kimia yang dipanggil lignan untuk mencegah penyakit jantung. Malah bijirin oat kaya dengan sumber zat besi, magnesium dan vitamin.
(b) Menurunkan Kolesterol
Keupayaan oat menurunkan kadar kolesterol adalah kerana kandungan seratnya. Serat larut dihadam oleh bakteria normal dalam usus dan dapat mengurangkan penyerapan kolesterol oleh tubuh. Oat mengandungi serat yang dapat mengurangkan lipoprotein dengan kolesterol jahat (LDL) yang dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.
(c) Pilihan Pesakit Diabetes
Oat menjadi pilihan untuk pesakit diabetes kerana kandungan serat yang sangat tinggi dan membantu meningkatkan kadar metabolisme dan menyeimbangkan gula dalam darah. Pesakit diabetes boleh mengambil oat sebagai pengganti makanan utama. Pesakit diabetes sangat perlu mengambil makanan yang tinggi kandungan serat untuk menstabilkan gula di dalam darah.
(d) Kaya Dengan Antioksidan
Radikal bebas hanya boleh dimusnahkan dengan antioksidan. Oat mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan menentang radikal bebas yang boleh membantu menyerlahkan kecantikan dan kesihatan kulit.
(e) Mencegah Kanser
Fungsi serat dalam makanan tidak hanya untuk melancarkan sistem pencernaan. Kombinasi antioksidan yang tinggi dan memiliki metabolisme yang lancar menjadi jawapan untuk mencegah penyakit kanser. Antioksidan bertindak melindungi sel rosak yang berpunca daripada molekul yang tidak stabil, dikenali sebagai radikal bebas. Sel yang rosak ini boleh meningkatkan risiko kanser.
(f) Meningkatkan Sistem Imun Tubuh
Oat sememangnya kaya dengan nutrisi terutama antioksida yang penting untuk menjaga sistem imun tubuh. Bukan itu sahaja malah dapat menyihatkan tubuh dan kesihatan kulit dengan mencegah daripada pelbagai jenis penyakit. Hamizatul Maizan Mohamed
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Jalan untuk menjaga berat badan ideal bukanlah dengan ‘skip meals’ atau melangkau waktu makan, silap haribulan bukan saja tak bermaya tapi kulit pun nampak kusam dari dalam.
Merujuk sumber Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia, terdapat tiga waktu makan utama iaitu sarapan, makan tengah hari dan makan malam.
Pada waktu ini, fisiologi tubuh kita membakar tenaga dengan paling efisian. Oleh itu, anda seharusnya tidak melangkau tiga waktu makan utama ini untuk memastikan keperluan tenaga dan nutrien yang optimum.
KESAN BURUK
Melangkau satu waktu makan akan menyebabkan penurunan kadar gula darah dalam badan. Secara umumnya, kita akan berasa letih dan lesu jika melangkau satu waktu makan.
Berdasarkan satu kajian, dilaporkan kanak-kanak yang melangkau waktu makan mempunyai berat badan yang berlebihan jika dibandingkan dengan anak-anak yang makan mengikut waktu. Contohnya, anak-anak yang tidak bersarapan pada waktu pagi lebih berpotensi untuk makan secara berlebihan pada waktu makan tengah hari berbanding anak-anak yang mengambil sarapan.
TIP BIJAK
1) Biasakan dengan jadual waktu makan yang betul dan tetap.
Anda seharusnya menetapkan waktu makan utama supaya terbiasa dengan waktu makan tersebut. Contoh jadual pemakanan yang baik ialah:
Sarapan: 6.30 – 8.30 pagi
Makan tengah hari: 12.00 tengah hari – 2.00 petang
Makan malam: 6.00 petang – 8.00 malam
2) Elakkan pengambilan snek semasa waktu makan utama
Terdapat satu kajian yang menyatakan anak-anak yang kerap mengambil snek lebih berpotensi untuk melangkau waktu makan utama berbanding anak-anak yang kurang mengambil snek.
Snek bermaksud makanan dan minuman yang diambil di antara waktu makan seperti minuman berkarbonat atau makanan ringan. Dibimbangi anak-anak yang mengambil snek semasa waktu makan utama akan kekurangan nutrien utama seperti karbohidrat dan protein.
Bagi kaum wanita yang berhajat untuk menurunkan berat badan, elakkan corak pemakanan yang tidak menentu kerana ia boleh memberi implikasi negatif terhadap diet yang diamalkan. Makan secara konsisten, kerap tapi dalam kuantiti yang kecil.
3) Tunjukkan contoh amalan pemakanan yang baik
Terlalu sibuk hingga ‘terlupa’ waktu makan? Usah jadikan alasan sibuk sebagai punca makan tak menentu. Pastikan ada snek seperti kacang-kacang atau buah-buahan di atas meja untuk dikunyah. Paling penting, amalkan petua di bawah:
Jangan melangkau waktu makan.
Pastikan anda makan dengan seimbang, sihat dan mengikut waktu yang teratur.
Makan bersama-sama keluarga bagi menggalakkan mereka untuk menikmati makanan dengan lebih teratur dan sihat.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebut sahaja Wondermilk, pasti ramai yang menggambarkan kemanisan kek cawannya. Sejak diperkenalkan pada tahun 2000, Wondermilk pernah mencetuskan fenomena kek cawan di Lembah Klang dan melabelkan produknya sebagai Cuppacakes.
Oleh sebab sambutan menggalakkan daripada pelanggan, Wondermilk membuka sebuah kafe moden pertamanya di Damansara Uptown yang dikenali sebagai Wondermilk Café. Selepas hampir 17 tahun, kini Wondermilk memiliki tiga cawangan kafe iaitu di Publika, Citta Mall dan IOI Mall.
Di samping memiliki lebih 10 perisa kek cawan, pelanggan turut berpeluang menghasilkan sendiri kek cawan mereka mengikut kreativiti. Menarik bukan?
So lepas ini, ibu bapa atau suami isteri boleh ambil peluang untuk tunjukkan rasa kasih terhadap orang tersayang bila singgah ke mana-mana cawangan Wondermilk ya.
Setiap kek cawan yang ada di sini juga dijual dengan harga berpatutan. Yang pasti, anda tidak akan berasa rugi menikmati kek-kek tersebut kerana ia diperbuat daripada produk tenusu berkualiti dan dijamin halal.
Biarpun tarikan utama di kafe ini adalah kek cawan, namun Wondermilk sebenarnya turut menyediakan aneka pilihan makanan lain termasuk sandwic, burger, salad dan pasta.
Pelanggan yang inginkan sesuatu yang manis pula boleh mencuba seleksi kek Oh Lola Cakes, La Belle Lola Buttercream dan Lola Figurines. Tidak cukup dengan itu, ditawarkan juga cake in jar dan biskut dengan harga di antara RM15 ke RM30.
Mengintai menu minumannya pula terdapat pelbagai variasi yang dijual di sini. Daripada hidangan kopi dan teh panas mahupun sejuk sehingga jus segar Blackcurrant, Lemon Crush dan Minty Lime Chiller.
Antara sajian kegemaran ramai di kafe ini ialah kek cawan Foxy Red Velvet, Bing Bong Burger, King Aglio Olio pasta dan biskut Salted Caramel Dark Chocolate.
Sambil-sambil menjamu selera di hujung minggu nanti boleh bawa anak-anak ke Wondermilk Publika. Pemilihan palet-palet kayu yang disusun untuk menggantikan dinding kafe dan diserikan dengan perhiasan minimalis menghidupkan suasana.
Ditambah pula perabot dan aksesori hiasan yang diatur kemas menyerlahkan lagi gaya moden yang ingin diketengahkan.
Pembahagian ruang mainan kanak-kanak yang disediakan di kafe ini juga nyata memberi kelegaan kepada ibu bapa untuk menikmati setiap hidangan. Anda bukan hanya dapat berehat dan menghirup minuman segar di sini malah dapat mengisi masa terluang bersama anak-anak.
Buat pelanggan yang gemar mengunjungi kafe moden dan merasai sajian ringan yang menyelerakan, Wondermilk adalah destinasi yang harus anda lawati. Suziana Abu Daud
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kemaruk beratur berjam-jam demi merasa makanan viral, golongan remaja dan orang muda yang berbadan besar di Malaysia lebih cepat alami kerosakan buah pinggang.